این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت: یکی از شاخصهای مهم وضعیت باروری در کشور، میانگین سنی مادران است


ارسال شده در تاریخ :
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت: یکی از شاخصهای مهم وضعیت باروری در کشور، میانگین سنی مادران است

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از شاخصهای مهم در فهم وضعیت باروری در کشور، میانگین سنی مادران است،گفت: مطابق با آخرین سرشماری کشور حدود ۳۶ درصد از جمعیت زنان جوان ۱۵ تا ۳۴ سال کشور را دخترانی تشکیل می دهند که هنوز ازدواج نکرده اند و حدود ۲/۳ درصد از زنان ۴۵ ساله و بیشتر در بازه سنی تجرد قطعی قرار دارند.


دکترصابر جباری فاروجی روز چهارشنبه در همایش ملی جوانی جمعیت در تبیین و اجرائی سازی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با بیان اینکه جمعیت، آب و اقتصاد سه کلان مساله در کشور است، افزود: جمعیت مهمترین دغدغه حال حاضر در کشور محسوب می شود تنها کشوری در جهان در جمعیت سقوط داشته، ایران بوده همه کشورها کاهش جمعیت داشتند ولی سقوط نداشتند.
وی با بیان اینکه اغلب کشورهای اروپایی در سیاهچاله جمعیتی افتاده و حتی مشوق های خوب اقتصادی هم در این زمینه دارند .گفت: در کشور چین با بیش از یک میلیارد و نیم جمعیت، سیاست تک فرزندی را کنار گذاشته و به حفظ جوانی جمعیت روی آورده و جزو قدرت های برتر اقتصادی دنیا است.
دکتر صابری با بیان اینکه برای نجات از سیاهچاله جمعیتی ۶ سال فرصت داریم و در این مدت میزان موالید در کشور باید از یک میلیون به ۲ میلیون و ۵۰۰ نفر در سال برسد، تصریح کرد: موضوع فرزندآوری نه مشکل اقتصادی بلکه ریشه فرهنگی دارد و در این حوزه نوعی اختلال  در کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه دو نگاه دولتی و مردمی سازی جمعیت نسبت به جوانی جمعیت وجود دارد افزود: نرخ رشد جمعیت در سال ۱۴۰۰در کشور  ۶/۰ دهم درصد بود و در ابتدا ایران در نرخ رشد جمعیت در رتبه اول بوده ولی با اجرای برنامه تنظیم خانواده در ایران شعار " فرزند کمتر، زندگی بهتر" و تصویب قانون مربوط در سال ۷۳ تعداد اعضای خانوارها را به شدت کاهش داد در حال حاضر نرخ جمعیتی پایینی را داریم و  اغلب کشور های غرب آسیا نیز از الگوی جمعیتی ایران تبعیت می کنند و در پیش بینی صندوق های بین المللی نیز نرخ رشد ایران منفی خواهد شد به طوری که از سال ۹۴، نرخ موالید از یک میلیون و ۵۰۰ هزار به یک میلیون و ۱۰۰ هزار رسیده است.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت:با بیان اینکه اعتمادسازی و امیدآفرینی دو مقوله مهم است که برای رسیدن به آنها در جامعه برنامه ریزی صحیح باید داشته باشیم، ابراز کرد: اجرای مطلوب قانون جوانی جمعیت، بهترین راه تحقق این مساله مهم در کشور است و علاوه بر دولت، افراد و مراکز تاثیرگذار هم باید نقش ایفا کنند و به فرهنگ سازی عمومی جامعه در رابطه با فرزندآوری کمک نمایند.
این مسئول سقوط سایز خانوار را یکی از شاخص های غیرمستقیم سنجش وضعیت تعداد فرزند در خانواده ها دانست و افزود: رقم ۳ در این شاخص نشان دهنده آن است که در بهترین و آرمانی‌ترین حالت، هر خانواده از یک پدر، یک مادر و یک فرزند تشکیل شده است. درحالی که در واقعیت اینطور نیست وشکل‌های متنوعی از خانواده در جامعه وجود دارد که ترکیبی از والدین و فرزند نیست. این امر نشان دهنده آن است بسیاری از خانواده حتی همان یک فرزند را هم ندارند.
وی  شناسه جمعیتی جمهوری اسلامی ایران در یک نگاه در سال ۱۴۰۰ را حدود ۸۴ میلیون و ۵۵‌ هزار نفر بیان کرد که ۴۲ میلیون و ۴۶۷‌هزار نفررا مرد و ۴۱ میلیون و ۵۸۸‌هزار نفررا زنان تشکیل می دهند.

میزان باروری کلی در کشور ۷۱/۱ فرزند می باشد
دکتر صابری میزان باروری کلی۷۱/۱ فرزند دانست و افزود: میزان موالید مورد نیاز جهت خروج از بحران سالخوردگی جمعیت در وضعیت موجود۱ و در وضعیت مطلوب۲ونیم عنوان کرد.
وی همچنین با اشاره به شناسنامه جمعیتی استان زنجان گفت: استان زنجان در رتبه ۲۵جمعیتی در کشور قرار دارد با میان باروری کلی ۶۹/۱فرزند و رتبه باروری زنجان در کشور ۱۵می باشد.
این مسئول در ادامه عمده ترین چالشهای فرزند آوری در کشور کاهش میل به ازدواج، تهدید بنیان خانواده، کاهش امکان فرزند بیشتر، از بین رفتن جنین ها و مهاجرتها عنوان کرد.
این مسئول در تشریح برنامه های فرزند آوری اداره جوانی جمعیت گفت: یکی از شاخصهای مهم در فهم وضعیت باروری در کشور، میانگین سنی مادران است، چراکه با افزایش میانگین سنی مادران فرصت باروری نیز کاهش می یابد. براساس آمار، میانگین سن مادری در دهه ۹۰ حدود ۱.۱ درصد افزایش یافته است. هم‌چنین در ۳۰ درصد ولادت‌های سال ۹۹، سن مادران بیش از ۳۵ سال بوده است. میانگین سن در اولین ازدواج برحسب جنس در مردان ۲۷/۴و در زنان ۲۳ سال است. مطابق با آخرین سرشماری کشور، حدود ۳۶ درصد از جمعیت زنان جوان ۱۵ تا ۳۴ سال کشور را دخترانی تشکیل می دهند که هنوز ازدواج نکرده اند و حدود ۲/۳ درصد از زنان ۴۵ ساله و بیشتر در بازه سنی تجرد قطعی قرار دارند.
وی افزود: ایران بالاترین نرخ زایمان سزارین را در دنیا دارد؛ بیش از نیمی از زایمان‌ها در ایران به شیوه سزارین انجام می‌گیرد. این در حالی است که  امروزه سازمان جهانی بهداشت نرخ بالای ۱۰ درصد سزارین را مضر می‌داند و بارها علیه سزارین‌های بی‌دلیل و نابه‌جا هشدار داده است.

 وضعیت جمعیتی کشور قطعاً در آینده نزدیک دچار چالش جدی خواهد شد
 این مسئول با بیان اینکه بیشترین میزان ولادت در کشور در سا ل ۱۳۶۰ به ثبت رسید ه است افزود: با توجه به تبلیغ فراوان و نهادینه شدن سن ۳۵ سالگی به‌عنوان حداکثر سن فرزند آوری مادران در اذهان، از سال ۱۳۹۵ با ۳۵ ساله شدن اولین گروه از متولدین دهه شصت، تعداد موالیدِ سالیانه، سیر نزولی پیداکرده است و از سال گذشته توده جمعیت زنان مولد کشور یعنی زنان متولد دهه شصت، وارد ۴۰ سالگی شده اند و به ‌سرعت ظرف چند سال از سن بهینه فرزند آوری عبور خواهند کرد. با توجه به عدم تناسب میزان تولد نوزادان در این گروه سنی با جمعیت بیش از ۸ میلیون نفری آنان، در صورت عدم‌تغییر روند در دو سال حیاتی پیش رو، وضعیت جمعیتی کشور قطعاً در آینده نزدیک دچار چالش جدی خواهد شد؛ بنابراین ترغیب خانواده‌ها در گروه سنی مزبور برای فرزند آوری به روش‌های مختلف حتی مشوق‌های مالی، ضروری و حیاتی به نظر می‌رسد؛ با توجه به حاکمیتی بودن موضوع جمعیت و فوریت آن و حساسیت ویژه گروه سنی مذکور، ضروری است از تمام ظرفیت‌های کشور در تشویق و حمایت‌های لازم برای فرزند آوری مادران دهه شصت استفاده گردد.

تکالیف قانونی وزارت بهداشت در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تکالیف قانونی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را برشمرد و گفت: درخصوص اصلاح دستورالعمل ها، برنامه ها، منشورات مرتبط با خانواده، فرزندآوری و جمعیت، بازنگری دستورالعمل ها انجام شد و کمیته علمی (معاونت آموزشی)به آموزش مداوم جامعه پزشکی و نظام پزشکی ابلاغ شد.
وی باشاره به پیوست فرهنگی، اجتماعی خوابگاه متاهلی گفت: پیوست تدوین، تایید و  با امضای وزیر ابلاغ شد.
دکتر صابری  در مورد افزایش سنوات به ازای هر فرزند معادل یکسال برای مستخدمین صاحب فرزند سوم تا پنجم نیز گفت: بخشنامه با امضای معاون توسعه ابلاغ شد و همچنین خودداری از تعدیل یا عدم نیاز مادرباردار یا صاحب سه فرزند یا دارای فرزند شیرخواربخشنامه با امضای معاون توسعه ابلاغ شد.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مرخصی زایمان ۱۲ ماه کامل برای مادران باردار دارای ۲قلو و بیشتر، اعطای نوبت کاری شب برای مادران شاغل باردار وصاحب فرزند شیرخوار تا دو سال و پدران تا یک ماهگی، اعطای دورکاری به مادر باردار حداقل به مدت چهار ماه در مشاغلی که امکان دورکاری دارند، کاهش سن بازنشستگی به ازای هر فرزند یکسال، حداقل سن بازنشستگی برای مادران دارای یک فرزند ۴۲ سال، دو فرزند ۴۱ سال و سه فرزند و بیشتر ۴۰ سال نیز از تکالیف قانونی برشمرد و گفت: بخشنامه با امضای وزیر بهدشات و معاون توسعه ابلاغ شد.
وی تشویق سالانه کارکنان که ازدواج کرده یا صاحب فرزند شده در روز ملی جمعیت، تامین فضای مناسب جهت رفع نیازهای نوزادان، کودکان و مادران باردارو تعیین محتوای سبد غذایی و بهداشتی مادران باردار و شیرده و کودکان تا ۵ سال نام برد و افزود: استاندارد فضای فیزیکی با در نظر داشتن بهداشت تدوین و در حال نهایی سازی است. و بهسازی مهدکودک در ستاد وزارتخانه انجام و در هفته ملی جمعیت افتتاح شد.
دکتر صابری با اشاره به برنامه و تهمیدات قانونی برای پیشگیری و مقابله با سقط غیرقانونی و مجازات در صورت جنایت علیه تمامیت جسمانی جنین افزود: با امضای معاون بهداشت در خصوص مبادرت در سقط و عواقب آن ابلاغ شده است.
رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: طبق قانون داروهای سقط فقط در داروخانه های مجاز توزیع شود و هرگونه خرید، فروش و پخش آن خارج از سامانه رهیابی جرم است ابلاغ شده است.
وی برنامه های آینده فرهنگ سازی بهداشتی، راهنمای تولید رسانه ای، آموزش آبشاری، برنامه کاربردی هم نفس و طرح رویش عنوان کرد.

 
 
 





اطلاعات مهم همایش

پوستر همایش

© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد .
طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.5.3)